Vijfenzeventig jaar geleden was het IJsselmeergebied nog de Zuiderzee. Flevoland bestond nog niet. Het is bedacht, gemaakt en ontwikkeld door mensen. Gebiedsontwikkeling zit in ons DNA. Daarbij werken we vanuit de grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, mobiliteit, economie en werkgelegenheid in Flevoland. We zoeken naar dwarsverbanden tussen disciplines, verbinden omgevingspartners en dagen hen uit om met elkaar te werken aan oplossingen. We maken hierbij optimaal gebruik van de mogelijkheden van de Europese stimuleringsprogramma’s op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie.
De ontwikkeling van MITC Marknesse, Maritieme Servicehaven Noord-Flevoland, Almere 2.0 en Amsterdam Lelystad Airport zijn voorbeelden van gebiedsontwikkeling waar provincie Flevoland aan werkt. Met lef en in samenwerking met onze partners maken we onze ruimtelijke economische ambities waar. Dit doen we met aandacht voor: Fysieke omgeving, Innovatie en Talent. Want als de inrichting en faciliteiten van de gebieden (fysiek) voorzien zijn van de nieuwste technologie, architectuur of processen (innovatie), versterken we het vestigingsklimaat in onze regio. Door kennisinstituten, onderwijs en de markt (talent) actief te betrekken bij gebiedsontwikkeling zorgen we ervoor dat mensen de juiste opleidingen volgen om in de regio aan de slag te kunnen. Ook kunnen ze hun kennis up to date houden. Zo kunnen toekomstige generaties hier blijven wonen, werken, leren en recreëren!
In al onze gebiedsprogramma’s maken we gebruik van een integrale aanpak op het gebied van fysieke ontwikkeling, innovatie en talent. In dit online magazine leest u per programma hoe. Deze multidisciplinaire aanpak vormt een vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van Flevoland. Hoe beter de regio samenwerkt als één samenhangend ruimtelijk economisch systeem, hoe groter de economische kansen. Voor brede welvaart in Flevoland.