Maritieme Servicehaven

Het Maritiem Cluster Urk maakt onderdeel uit van de sector Nederland Maritiem en behoort tot de top van Nederland en Europa. Met het Maritiem Cluster Urk wordt het economische cluster bedoeld dat verbonden is aan de maritieme industrie op Urk en bijdraagt aan de structuurversterking van de regio op het gebied van nautische en maritieme diensten en producten.

Maar het Maritiem Cluster op Urk staat onder druk. De oude haven is overvol en biedt de ondernemers op Urk onvoldoende ruimte om te ontwikkelen. Door deze beperking in fysieke ruimte worden de ondernemers beperkt in groei, verbreding en innovatie. Dit zijn voor het maritiem cluster noodzakelijke randvoorwaarden voor een duurzaam bestaan en voor behoud en versterking van de concurrentiepositie om tot de top van maritieme sector te blijven behoren.

Fysiek

Door de beperkte ruimte in de oude haven van Urk is een nieuwe buitendijkse Maritieme Servicehaven de enige mogelijkheid voor uitbreiding van de maritieme sector met behoud en groei van de werkgelegenheid voor Urk.

Om het Maritiem Cluster Urk meer fysieke ruimte te bieden realiseert de provincie een nieuwe buitendijkse servicehaven ten zuiden van Urk. Gelijktijdig wordt door de gemeente aangrenzend een nieuw binnendijks bedrijventerrein ontwikkeld. De nieuwe servicehaven en het nieuwe bedrijventerrein faciliteren de groeiende vraag naar maritieme diensten en producten en richten zich op activiteiten zoals het (af)bouwen van jachten, onderhoudswerkzaamheden aan luxejachten en vissersboten, dienstverlening bij waterbouw- en offshore activiteiten, maritieme innovatie en productontwikkeling. Ook is er ruimte voor kleinere reparaties, re-fits en aanverwante maritieme dienstverlening zoals duiken en onderwateronderzoek.

En met de ontwikkeling van de nieuwe servicehaven krijgen de watersport, toerisme, recreatie en de kleinere nautische en maritieme bedrijven ruimte voor groei in de bestaande haven op Urk.

Innovatie

Innovatieve, duurzame en veilige oplossingen zijn nodig zodat het Maritiem Cluster Urk tot de maritieme wereldtop blijft behoren. Het is zaak om slimmer te zijn en beter samen te werken dan de buitenlandse concurrentie. Hierbij is intensievere interne en externe samenwerking van het Maritieme Cluster Urk noodzakelijk om de keten van ontwerp-bouw-gebruik en de keten van (toe)leveranciers, leveranciers van deelsystemen tot en met eindgebruikers te versterken. Daarnaast wordt ingezet op de cross-sectorale samenwerking tussen bedrijven, overheid, kennis- en onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen binnen en buiten de regio. De samenwerking levert betere prestaties van maritieme producten en diensten over de hele levenscyclus, waardoor er internationaal beter geconcurreerd kan worden op prijs, kwaliteit en doorlooptijd. Dit betekent dat het Maritiem Cluster zich gezamenlijk meer moet gaan richten op internationale oriëntatie en profilering om zo in te kunnen zetten op nieuwe markten en gezamenlijke handelsmissies. Zo werken ondernemers samen met kennisinstellingen aan bijvoorbeeld schone schepen, slimme schepen en een innovatieve scheepslift op de MSNF.

Talent

Het Maritiem Cluster Urk heeft volop groeikansen, maar daarvoor zijn goed geschoolde en gekwalificeerde mensen nodig. Ondanks de groeiende beroepsbevolking op Urk is er een tekort aan gekwalificeerde krachten voor het maritiem cluster. De beroepsbevolking wordt gekenmerkt door relatief veel laag en middelbaar opgeleiden, terwijl het innovatieve maritiem cluster een toenemende vraag heeft naar middelbaar- en hoger geschoold personeel.

De provincie zet samen met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in op de ontwikkeling van een maritieme campus, waarmee een hoogwaardige onderwijsinfrastructuur ten behoeve van maritieme sector wordt gerealiseerd. Op de campus wordt het talent van de toekomst opgeleid, maar is er ook de mogelijkheid om medewerkers te blijven ontwikkelen of omscholen op de gevraagde vaardigheden in de sector. Binnen de maritieme campus is er samenwerking met het hoger beroepsonderwijs, waardoor de toegang tot hoger onderwijs toegankelijker wordt vanaf Urk. Het in de regio kunnen aanbieden van een maritieme hbo-opleiding is niet alleen van belang voor de expertise die de bedrijven nodig hebben, maar zorgt er eveneens voor dat inwoners met een hogere opleidingspotentie in de regio blijven. In de maritieme campus werken onderwijs en bedrijfsleven samen, om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. Binnen de maritieme campus komt kennis en onderzoek samen die innovatie en business-development kunnen bevorderen en ondersteunen.

In een stimulerende leercultuur kunnen mensen zich blijven ontwikkelen als zij weten wat hun mogelijkheden zijn en waar hun kansen liggen op de arbeidsmarkt. Ook helpt het als zij zelf kunnen beschikken over middelen voor scholing. Met het scholingsfonds Noordelijk Flevoland bieden wij de werkenden en werkzoekenden de kans om zich te blijven ontwikkelen op de gevraagde vaardigheden voor nu en in de toekomst in de maritieme sector of om om- en bij te scholen om de overstap te kunnen maken naar de maritieme sector op Urk. Daarmee wordt het arbeidspotentieel voor de werkgevers in het maritiem cluster verbeterd en vergroot.

Voor meer informatie over Maritieme Servicehaven klik hier.